vw_toksikologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ТОКСИКОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Мицетизам (Труење со печурки)

  Труењето со печурки или мицетизам настанува после ингестија (јадење) на токсични субстанци присутни во некои видови на печурки. Симптоматологијата е различна, од гастроинтестинални симптоми, па се до смрт. Токсините присутни во печурките се секундарни метаболити создадени во специфични биохемиски...

 • Хероин – врв на наркоманската трагедија

  Автор: Научен сор. Д-р. сци Нико Беќаровски Специјалист по Интерна медицина – клинички токсиколог Клиника за токсикологија Хероинот, заедно со опиумот, морфинот, кодеинот и метадонот е дел од групата на опијати. Се конзумира во сите облици, со шмркање, пушење и инјектирање. Тој е една...

 • Знаци кои укажуваат на токсичност од антидепресивните лекови

  Автор: Д-р Александар Ристески Доктор на Медицина Антидепресивите се вид на лекови кои се препишуваат со цел третман на депресија и останати медицински состојби – невротични растројства, болести на зависност, фобии, итн... односно состојби кои предизвикуваат анкисозност. Постојат четири...

 • Уживатели на кафе – прочитајте го ова!

  Ако ви е потребна таа доза на кафе наутро за да се активирате, тогаш спаѓате помеѓу 54% од Македонците кои денот го почнуваат со кафе. Можеби газираниот пијалок е ваш избор, или пак шолја чај или енергетски пијалок. Како и да е сите тие содржат кофеин, таа чудесна дрога која ве држи будни и ви дава...

 • Нови сознанија за штетното дејство на дрогите

  Автор: Научен сор. Д-р. сци Нико Беќаровски Специјалист по Интерна медицина – клинички токсиколог Клиника за токсикологија Кокаинот и пушењето во текот на бременоста трајно ги намалуваат вербалните способности кај децата Според наодите на една нова студија спроведена на...

 • Интоксикација (труење) со витамин Д

  Колку што е поволен за здравјето на хуманата популација, витаминот Д може да биде и значително штетен, па затоа внесот мора стриктно да биде прилагоден на потребите, било да станува збор за нормална или патолошка состојба. Познато е дека повеќемесечниот внес преку оптимумот кај здрави лица доведува...

 • Ризична комбинација – алкохол и енергетски пијалок

  Истражувачите велат дека конзументите на алкохол и енергетски пијалоци се многу импулсивни, иако тоа не го знаат. Пиењето на алкохол и енергетски пијалок постана тренд, но тренд кој може да биде и опасен. Оваа комбинација го прави човекот да се чувствува повеќе стимулиран отколку кога би пиел...

 • Каснување од змија

  Автор: Роберт Николовски Студент по Општа Медицина И змиите се дел од оваа планета, па добро е да знаеме што треба да правиме ако не касне некоја од нив.... Доаѓа време кога сите ние сакаме да се опуштиме со престои во планина, кампувања, заминување на море, уживање во благодетите на...

 • Сите печурки се јадат, но некои само еднаш! (Прв дел)

  Автор: Научен сор. Д-р. сци Нико Беќаровски Специјалист по Интерна медицина – клинички токсиколог Клиника за токсикологија Со оваа духовита, но нажалост многу вистинска изрека, го започнуваме серијалот за габите, во склоп на циклусот написи за опсаностите што ги крие шумата и нејзините...

 • Дроги - што се тоа и зошто не треба да се користат

  Автор: Д-р Драгица Везенкова – Вучкова Специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување Кои видови на дроги ги има кај нас? Марихуана Најраспространета и најкористена дрога помеѓу младите. Многумина ја нарекуваат лесна дрога, но тоа и не е навистина така. Се добива од...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER